Bruce Lee

 

Bruce Lee is geboren in het Jaar van de Draak (volgens de Chinese astrologie), tussen 6 en 8 uur 's ochtends, het Uur van de Draak, als Lee Jun Fan in het Amerikaanse San Francisco, en groeide op in Hongkong. Zijn ouders waren filmacteurs waardoor Bruce als kind al de gelegenheid kreeg om in enkele Chinese films te verschijnen.
Na in 1953 door een Hongkongse straatbende in elkaar geslagen te zijn, nam Bruce Kung Fu-lessen. Hij beoefende de Wing Chun-stijl van Kung Fu.

 

Bruce Lee

In april 1959 keerde Bruce Lee terug naar California om zijn middelbare school af te maken. Hij haalde een diploma aan de Edison Technical School en ging hierna filosofie studeren aan de University of Washington. Aan deze universiteit leerde hij zijn toekomstige vrouw Linda kennen.
Na het doorlopen van de universiteit speelde Lee in de televisieserie The Green Hornet de rol van Kato. De film wordt gezegd een flop te zijn omdat iemand met een bijrol (Bruce Lee) belangrijker werd dan de hoofdrolspeler.
Na zijn terugkeer in Hongkong begon Lee de films te maken die hem zijn uiteindelijke bekendheid zouden opleveren.

Bruce Lee

 

Lee heeft meerdere vechtstijlen geobserveerd: Karate, Judo, Jiujitsu, Wing Chun en andere Wushustijlen. Uiteindelijk was hij hier niet tevreden mee en heeft naar zijn eigen ervaringen en visie daarop: Jun Fan kung fu, ontwikkeld wat vooral bestaat uit gemodificeerd Wing Chun, boksen en het hedendaagse kickboksen , later vloeide daar uit het Jeet Kune Do dat naast Kung Fu ook uit andere stijlen bestond. Het is een vloeiende en praktische vechtkunst waarin de beoefenaar ervan vooral zichzelf is en uitdrukt.
Dit brengt met zich mee dat de filosofische aspecten zeker niet verwaarloosd mogen worden en is daarmee onlosmakelijk verbonden met het JKD.

 

Zijn goede opleiding en zijn bekendheid met vechtsporten maakten hem kundig op meerdere fronten. De films die hij heeft gemaakt zijn de aanleiding dat vechtsporten bij een groot publiek in het Westen onder de aandacht komen. Lee heeft bij het maken van de films met verschillende bekende acteurs samengespeeld, zoals Jackie Chan en Chuck Norris. In diverse films van Bruce Lee speelt Nora Miao een belangrijke rol.

Bruce Lee

Lee trouwt in 1964 met Linda C. Emery in Seattle. Op 1 februari 1965 werd hun zoon Brandon Lee geboren. Brandon Lee werd later ook filmacteur, maar kwam om bij de opnames van de film The Crow (1993). Op 19 april 1969 werd dochter Shannon Lee geboren.
Bruce Lee overleed op 20 juli 1973 in het Queen Elizabeth Hospital in Hongkong.
De oorzaak van zijn dood is omstreden. De officiële verklaring beschrijft het als een allergische reactie (anafylaxie) op pijnstillers - hersenoedeem - oftewel het opzwellen van de hersens. Zijn lichaam is begraven op het Lakeview Cemetery te Seattle.
Hoewel Bruce Lee enkel een handjevol films heeft gemaakt is zijn invloed onweerlegbaar. Hij is de man die de vechtsport in het Westen in de schijnwerpers wist te krijgen. Zijn toewijding aan de vechtsporten, zijn fysieke en mentale kracht, en zijn energieke uitstraling dragen bij aan zijn roem.

 

Bruce Lee Video

 

 

 

 

 

Quote

My Own Jeet Kune Do steunt NSGK

MOJKD steunt NSGK

Bruce lee

Bruce Lee

Wing Chun class

Wing Chun

JKD Techniek

JKD Technieken

P.A.T.

Priveles